Bereken de CO2-voetafdruk voor jouw reis

Kies een route ...
 •   kg CO2e  

  Train  
  Budy  
  Ferry    
 •   kg CO2e per persoon met een Electrische Auto+ Ferry

  Car  
  Ferry    
 •   kg CO2e per persoon met een Benzineauto + Ferry

  Car  
  Ferry    
 •   kg CO2e per persoon met een Vliegtuig

  Short-haul Flight    

Wat is een CO2-voetafdruk?

Onze CO2- voetafdruk meet de hoeveelheid broeikasgasemissies, koolstofdioxide-equivalent (CO2e), gegenereerd door onze acties. Naarmate de klimaatcrisis verergert, wordt het nog belangrijker om na te denken over onze keuzes, hun impact op de planeet en hoe ze onze ecologische voetafdruk kunnen verkleinen.

Hoe kun je je CO2-voetafdruk verkleinen?

De reissector is verantwoordelijk voor ongeveer 8% van de wereldwijde CO2-uitstoot**, dus als je ervoor kiest om op milieuvriendelijkere manieren te reizen, kan dit je CO2-voetafdruk aanzienlijk beïnvloeden. Gelukkig zijn er tal van manieren waarop je je C02-voetafdruk op reis kunt verkleinen.

Als je van plan bent om binnen Europa te reizen, kun je de CO2-uitstoot van de reis aanzienlijk verminderen door te reizen per ferry in plaats van te vliegen. Volgens de DEFRA (Department of Energy, Food and Rural Affairs) zal een enkele passagier te voet die met een veerboot reist slechts 19 g CO2e per kilometer produceren, vergeleken met 154 g voor een gemiddelde passagier die met een vliegtuig reist op korte afstanden, een vermindering van 88% van hun CO2-voetafdruk op reis.

Reizen per auto over relatief korte afstanden zijn vaak duurzamer dan vliegen, zeker nu elektrische voertuigen steeds meer beschikbaar komen. Een gezin van 4 personen dat van Amsterdam naar Bastia reist, kan bijvoorbeeld hun CO2-voetafdruk met wel 85% verminderen als ze in een standaard elektrische auto naar Savona rijden en de veerboot nemen in plaats van rechtstreeks te vliegen. Zelfs in een standaard benzineauto kan hetzelfde gezin van 4 hun CO2-voetafdruk tijdens het reizen tot 60% verminderen door met een auto naar Bastia te rijden.

Wat is slow travel?

Jarenlang is de trend in reizen geweest om naar zoveel mogelijk landen te vliegen, ervaringen na te jagen en bestemmingen af te vinken van onze lijst met bestemmingen om te bezoeken. Langzaam reizen of slow travel is echter ontstaan als reactie op de impact van toerisme op lokale gemeenschappen en het milieu.

Slow travel moedigt toeristen aan om de tijd te nemen als ze op vakantie gaan, langzamere vervoermiddelen te kiezen, zoals veerboten en treinen, langer te blijven en zich onder te dompelen in de lokale cultuur.

De keuze om het aantal vluchten dat we elk jaar nemen te verminderen, betekent niet dat we niet kunnen blijven reizen. Integendeel, het combineren van een auto- of treinreis met een veerboot is een fantastische manier om meer van de wereld te zien, een reiservaring te creëren die meer emotionele impact heeft en in te spelen op de klimaatcrisis.

Voorbeeld Reizen

Familie van 4 - Amsterdam naar Bastia

 • 282.4 kg CO2e
  Auto + Ferry
  Afstand 1,505.8 km
 • 700.4 kg CO2e
  Vlucht
  Afstand 359 km
 • 59.7 %
  Minder emissies

2 Personen - Amsterdam naar Stockholm

 • 21.6 kg CO2e
  Trein + Ferry
  Afstand 1,465.4 km
 • 353.8 kg CO2e
  Vlucht
  Afstand 1,152.2 km
 • 93.9 %
  Minder emissies

2 Personen - Den Haag naar Marrakesh

 • 617.6 kg CO2e
  Auto + Ferry
  Afstand 3,680 km
 • 761.6 kg CO2e
  Vlucht
  Afstand 2,480 km
 • 18.9 %
  Minder emissies

*Emissiecijfers zijn gebaseerd op het ministerie van Energie, Voedsel en Plattelandszaken 2021 Broeikasgasrapportage: conversiefactorenrapport in het Verenigd Koninkrijk. De CO2-emissiebesparingen zijn berekend met behulp van de DEFRA-emissiecijfers voor een gemiddelde passagier op een korteafstandsvlucht en een gemiddelde auto op benzine. De afgelegde afstanden worden berekend met Google Maps. De CO2-uitstoot voor reizen is berekend met behulp van de onderstaande cijfers:

Ferry passagier te voet 0.0187 kg CO2e / passagier km.

Ferry passagier met een auto: 0.1295 kg CO2e / km voor de bestuurder plus 0.0187 kg CO2e / km voor iedere extra passagier, gedeelde door het totale aantal passagiers.

Electrische Auto: 0.0525 kg CO2e / km voor een gemiddelde electrische auto.

Benzineauto: 0.1879 kg CO2e / km voor een gemiddelde benzineauto.

Bus: 0.0268 kg CO2e / passagier km voor een gemiddelde lokale bus.

Trein: 0.0045 kg CO2e / passagier km voor een National Rail passagier.

Vliegtuig: 0.1535 kg CO2e / passagier km voor een gemiddelde korteafstandsvlucht binnen Europa.

**Natuur - Klimaat Verandering (2018)