Noorwegen

Veerboten naar Noorwegen

Twee eeuwen van Viking in Europa na de vaststelling van het christendom door koning Olav Tryggvason in 994. De Conversie van het Noorse koninkrijk heeft over een periode van meerdere decennia plaatsgevonden. In 1397 werd Noorwegen geabsorbeerd voor meer dan vier eeuwen in een unie met Denemarken. De Noren hebben zich in 1814 echter verzetten tegen de overdracht van hun land aan Zweden en een nieuwe grondwet gepubliceerd.

Stijgende nationalisme tot de 19de eeuw leidde tot een 1905 referendum, en de onafhankelijkheid van. Noorwegen heeft zijn neutraliteit uitgeroepen aan het begin van de Tweede Wereldoorlog, maar werd niettemin bezet voor vijf jaar door nazi-Duitsland (1940-1945). In 1949 werd neutraliteit verlaten en Noorwegen werd een lid van de NAVO. De ontdekking van olie en gas in aangrenzende wateren in de late jaren 1960 heeft de economische fortuinen van Noorwegen verhoogd.

De huidige focus ligt op die uitgaven op de uitgebreide verzorgingsstaat en het plannen van wanneer de aardoliereserves zullen worden gebruikt.

Noorwegen is bij uitstek een land voor liefhebbers van de natuur, maar biedt ook een rijke culturele ervaring voor anderen die graag in de voetsporen van de Vikingen - evenals die van latere grootheden zoals kunstenaar Edvard Munch willen treden. U kunt zich vergapen aan de ontzagwekkende schoonheid van de Noorse platteland, met zijn talloze steile valleien, hoge bergmeren en ongelooflijke uitzicht.

Lees meer Lees minder

Routes en Havens in Noorwegen